Aktif Vatandaş Olma Yolunda İlham Alacağınız 6 Kaynak
Aktif vatandaşlığı canlandırmak için ilham dolu 6 kaynak
Aktif vatandaşlık için falanca okulu bitirmeniz, filanca mesleği yapmanız ya da bir statü taşımanız gerekmiyor. Toplumsal sorunlara duyarlı olan ve bunların çözümü için ses çıkaran ya da harekete geçen herkes aktif vatandaşlığı hayata geçirmiş oluyor. Bir haksızlıkla karşılaştığınızda kendinizin veya başkalarının mağduriyetini azaltmak için çaba gösteriyor, katılımcı oluyor ya da eyleme geçiyorsanız, tamamdır. Ancak kendimize sürekli sorumluluklarımızı anımsatabilmek ve çevremizdekileri aktif vatandaş olmaya özendirebilmek için her zaman ilhama ihtiyacımız var. İşte sizin için derlediğimiz, izleyerek ve okuyarak esinlenebileceğiniz kaynaklardan birkaçı:
İzleyerek ilham al:
Netflix- We The People: Bu kısa video klipte, genç bir kadının ait olduğu topluluğu desteklemek ve kendi yolculuğunu keşfetmek için çıktığı yolda aktif vatandaş olma gücünü kendinde nasıl bulduğunu keşfediyoruz. İzlemek için tıkla.
Serdar Paktin- Orada Olmayan Kavşaklar: Bu başlıkta, kendisini anlamlandırıcı olarak tanımlayan Serdar Paktin’in 2013 yılında yaptığı konuşmaya kulak veriyoruz. Serdar, Merak Etme Yalnız Değilsin başlıklı TEDX konuşmasında, her birimizin birbiriyle nasıl bağlı olduğunu, dünyada bir değişim yaratabilmek için bütüncül ve sistematik düşünme kaslarımızı nasıl canlandırabileceğimizi anlatıyor. İzlemek için tıkla.
Bager Akbay- Yapay Zeka Şair Deniz Yılmaz: İlk çalışmalarında insan algısını tersyüz etme denemeleri yapan Bager, bu kez robot hakları üzerine yoğunlaşmış görünüyor. Bager, bir robotun hakkını alabilmesi için Posta Gazetesi’nin Yurdumun Şairleri bölümünde şiirinin yayınlanması gerektiğini düşünmüş; Posta Gazetesindeki şair yüzlerinden ortak vecinsiyetsiz bir yüz yaratıp ona, Deniz Yılmaz ismini vermiş. Gelin, tüm hikayeyi Bager Akbay’dan dinleyelim. İzlemek için tıkla.
Okuyarak ilham al
Türkiye’de Vatandaşlık Algısı: Eşit Vatandaşlık ve Aktif Vatandaşlık Raporu
Vatandaşlık kavramını vatandaşlar nasıl algılıyor? Türkiye’de insanları ortak bir vatandaşlık bağıyla bağlayan nedir?5-6 Mat 2016 tarihinde, KONDA, İstanbul Politikalar Merkezi ve Denge Denetleme Ağı ortaklığında yapılan araştırma, bu sorulara yanıt arıyor. Araştırma için 28 ilin, merkez dahil 110 ilçesine bağlı 150 mahalle ve köyünde, 2587 kişiyle evlerde yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş.Bugüne kadar konuyla ilgili yapılmış en kapsamlı araştırma olduğu belirtilen çalışmaya göre, Türkiye’de ortaya çıkan dört farklı vatandaşlık tipi şöyle: Pasif vatandaşlık, utangaç vatandaşlık, sorgulayan vatandaşlık ve aktif vatandaşlık. Araştırmadan öne çıkan bir başka dikkat çekici başlık ise, vatandaşlığın henüz haklar değil yasalar üzerinden bir ortaklık olarak algılanması. İncelemek için tıkla.
Global Citizenship- Leveling Up: Günümüzde hemen hemen herkes kendisini harekete geçeceği bir alan bulmakta zorunlu hissediyor. Ancak kendinizi nasıl aksiyon alacağınız konusunda kayıp hissetmemeniz oldukça normal! April Rinne’in bu medium yazısında kendi yolunu bulma macerasına ve aktif bir vatandaş olma adımlarına tanıklık edebilirsiniz! Okumak için tıkla.
Aylin Gezgüç- Dünyayı Ben mi Kurtaracağım: Aylin Gezgüç’ün kaleme aldığı Dünyayı Ben mi Kurtaracağım kitabının bize teklifi şu: Çocukluğumuzdaki merakı bugüne taşıyalım. Ben nasıl olursam dünya da istediğim gibi bir yer olur? sorusunu sorarak statükoyu yeni bir bakış açısıyla mercek altına alalım. Kitap; İçinde bulunduğumuz ağlarda etki çemberleri oluşturarak etki alanımızda yaratacağımız değişimden başlayarak, kolektif dönüşüme giden süreçte kendimizi nereye konumlandıracağımıza birlikte göz atmayı vadediyor.
Daha fazla kaynağa ulaşmak için aktif vatandaşlık kılavuzumuzu inceleyin.