fikirfeza heyecanı sona erdi: İşte hakları yaşatacak çalışmalarıyla ilk üç takım

 fikirfeza heyecanı sona erdi: İşte hakları yaşatacak çalışmalarıyla ilk üç takım

 

Bir hafta süren hackathon programının ardından, yapılan değerlendirmelerle 54 takım içinden önce ilk 15, sonra da ilk sekiz takım ortaya çıktı. 10 Temmuz’da jüriye son sunumlarını yapan takımlar arasından sırasıyla Kekele Tv, Pin-Go-In ve e-Mücadele, projelerini üreten üç finalist takım oldu.

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programının imeceLAB desteğiyle hayata geçirdiği fikirfeza gençlik hackathonu, yaklaşık bir ayı aşkın bir sürecin sonunda tamamlandı. Haziran ayı başında, yaşları 15-30 arasında değişen, toplumun sorunlarına duyarlılık gösteren ve yaratıcı çözüm üretmek konusunda istekli herkese açık olarak duyurulan programa,  başvurular 24 Haziran tarihinde sonlanmıştı. 466 adayın başvuru ilettiği Hackathon, 154 katılımcı ve 54 takımın katılımıyla, 3 Temmuz’da başlamıştı. Fiziken yan yana gelme olanaklarının sınırlı olduğu salgın koşullarında, tamamı dijital olarak gerçekleşen bir haftalık program boyunca katılımcılar, dijital odalarda eğitimler aldı; ilham veren konuşmacıları dinledi; mentorlarla görüştü ve kendilerine sınır koymadan fikirler üretti. Tek sınırları vardı; bu projelerin aktif vatandaşlığı canlandırması gerekiyordu. Yani aslında haklarımızı koruyup yaşatan, hepimizin dertlerine derman olacak çözümler üreteceklerdi. Katılımcılardan ayrıca, çalışmalarını tasarlarken medya, teknoloji, eğitim ve sanatın farklı imkanlarından yararlanmaları istendi.

Sundukları çalışma fikirlerinin değerlendirilmesinin ardından, yarı finale devam edecek ilk 15 takım belirlendi. Yarı finalistler proje pazarında çalışmalarını mentorlara sundu ve mentorların oylarıyla finali görecek sekiz takım ortaya çıkmış oldu. Birbirinden farklı bir arada öğrenip deneyimleme, ilham alma ve eğlenme fırsatlarıyla dolu dolu geçen bir haftanın sonunda fikirfezacı sekiz takım, Pamela ve Nilipek’in katılımıyla gerçekleşen dijital koner ve sohbet programında yorgunluk attı, moral buldu. 10 Temmuz’da gerçekleşen ödül töreninde ise, tüm takımlar yine sınırlı zaman içinde farklı haklara erişimi güçlendiren çalışmalarını tanıttı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum Program Müdürü Friederike Wuenschmann’ın kapanışını yaptığı törende, ödül kazanan finalistler sırasıyla, Kekele Tv, Pin-Go-In ve e-Mücadele takımları olarak açıklandı.

Birinci finalist takımın Kekele Tv isimli çalışması, yeni medya iletişim araçlarını kullanarak işverenlere kekemeliği anlatma yoluyla farkındalık kazandırmayı ve kekeme bireylerin istihdamını artırmayı hedefliyor.

İkinci finalist takımın projesi Pin-Go-In, engelli bireyler için hangi sosyal mekanların ne kadar erişilebilir olduğunun bilgisini sunan mobil bir uygulama öneriyor.

fikirfeza’nın üçüncü finalist takımının e-mücadele çalışması ise, dijital şiddete maruz kalanların haklarına nasıl ulaşabileceklerine dair bilgilendirme ve çözüm yollarını içeren bir mobil uygulama tasarlamak üzerine planlanmış.

Hackathon günlüğü

3 temmuz
imeceLAB’dan Proje Koordinatörü Selin Taşdelen ve Yardımcı Öğrenme Tasarımcısı İdil Lopez’in moderatörlüğünde, sıcak bir tanışma gerçekleşti. AB Sivil Düşün Programı Takım Lideri Dilek Ertükel’in tüm katılımcılara başarılar dilemesi ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou’nun video mesajı ile başlayan buluşmada, Hackhatonun işleyişinin yanı sıra, platformun kullanımı hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.
4 temmuz
Fikir üretmeden önce bilgi sahibi olmanın değeri tartışılmaz. Bilgi hem masabaşında hem sahada araştırma yapılarak toplanıyor. Peki nelere dikkat etmeli, nasıl yöntemler izlenmeli? Toplanan veri iç görüye nasıl dönüştürülür? 4 Temmuz eğitiminde, imece’nin İçerik ve İletişim Yöneticisi Can Pürüzsüz ile Komünite ve İçerik Uzmanı Melike Kılıç, bilgiden iç görüye uzanan yolculuğu anlattılar. Aynı gün, karmaşık ağlı sistemlerle çalışan Sanatçı Burak Arıkan, hayatında ve işlerinde nelerden ilham aldığını paylaştığı bir konuşmayla fikirfezacılarla bir araya geldi.
5 temmuz
İhtiyaçları bilmeden onları karşılamak mümkün mü? Toplanan bilgi çözüm üretirken nasıl kullanılacak? Çok yönlü ve yaratıcı düşünmek için zihin kasları nasıl geliştirilir? Hackathonun üçüncü günü, imece Yöneticisi Zeynep Çelik ile bu sorulara cevap arandı.
6 temmuz
Zihin açılmaya başladıkça fikirler gelir. Peki bir fikri, gerçekleşmiş bir projeye dönüştürmek için hangi aşamalar gerekir? Yürünecek yolun haritası nasıl çıkarılır? 6 Temmuz’da imece’nin İş Geliştirme Danışmanı Gülşah Seyhan’ın yönlendireceği proje planı eğitiminde, bütün bu sorulara cevap arandı.
7 temmuz
Üç günlük yoğun programın ardından katılımcılar yeni kazanımlarını sindirip proje planı ödevlerine odaklanırken, bir günlük mola verdiler ve Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) Koordinatörü Mine Ekinci ile söyleştiler; onun hikayesindeki yol işaretleri, motivasyon kaynakları ve başarı ipuçlarını dinlediler. Bu arada yavaş yavaş fikirler somutlaştı ve final sunumlarının şekli şemali ortaya çıkmaya başladı.
8 temmuz
54 takımın çalışmaları, sundukları çalışma planları ışığında değerlendirildi, yarı finale kalan 15 takım böylece ortaya çıkmış oldu. Bu takımlar, mentorlara özel eleme sunumları gerçekleştirdi. Böylece, çeşitli disiplinlerden, farklı yeterlilikleri olan mentorların görüş ve yorumlarıyla katılımcılara, çalışmalarını geliştirme imkanı yakaladı. Proje pazarında yapılan oylama sonucu, projelerini finale taşıyacak 8 takımın ismi açıklandı.
9 temmuz
Gülşah Seyhan’ın yönlendirmeleriyle takımlar, finalde yapacakları sunumları geliştirebilme ve fikirlerini daha iyi aktarabilme yolunda yeni beceriler elde etti. Aynı günün akşamı, Pamela ve Nilipek’in katılımlarıyla, bir haftanın yorgunluğunu atmak için tüm takımların selam vererek projelerinden bahsettikleri canlı akustik konser ve sohbette buluşuldu. Programı ekranları başında, 13 bine yakın kişi izledi.
10 temmuz
Tüm takımlar yine sınırlı zaman içinde farklı haklara erişimi güçlendiren çalışmalarını tanıttı. Finalist takımların açıklanmasıyla birlikte bir ödül töreni gerçekleşti.
Previous slide
Next slide

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir